Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Decuma OnSpot

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 27 april 2004


Met Decuma OnSpot kun je schrijven zoals je gewend bent.

Wil je weten hoe een letter wordt geschreven, dan kun je een demo bekijken. Je kunt in het menu-onderdeel Personalize ook kiezen voor een geheel eigen schrijfwijze voor letters.

Met een schuifbalk geef je aan hoe snel Decuma moet reageren.

Je kunt een shortcut maken van woorden die je vaak gebruikt.

Zo werkt Decuma OnSpot

Sony staat niet bepaald bekend als een bedrijf dat zomaar technologie van derden overneemt. Het liefst ontwikkelen ze in eigen huis. Het was dan ook opmerkelijk dat Sony de Decuma-tekstherkenning aan de CLIÉ-lijn toevoegde, nog voordat de software los te koop was. Met Decuma kun je op een natuurlijke manier tekst invoeren: je schrijft je tekst in blokletters op een regel, waarna het automatisch wordt omgezet in getypte tekst. Decuma OnSpot is sinds enige tijd te koop voor PalmOS 5 en hoger of Pocket PC 2002 en hoger. In dit review zullen we ons natuurlijk richten op de Palm-versie.

Van start

Decuma OnSpot is in drie versies verkrijgbaar: voor het Chinese, Japanse en Latijnse schrift. Laatstgenoemde komt overeen met de letters die we in de westerse wereld gewend zijn te schrijven. Installatie gaat in twee stappen: je installeert een selfextracting installatiebestand op je Palm, die na eenmalig aantikken zichzelf uitpakt en Decuma installeert. Een uitklapmenu rechtsboven in het scherm geeft toegang tot 5 onderdelen:
  • Shortcuts: verkorte schrijfwijze voor veelgebruikte woorden
  • Personalize: de manier waarop je letters moet schrijven aan je eigen voorkeuren aanpassen
  • Settings: hier kun je internationale karaktersets voor verschillende talen selecteren en Decuma als standaard invoermethode instellen
  • Register: een scherm waar je na aankoop de registratiecode kunt invoeren
  • Tips: 29 schermen met handige gebruikerstips
Je kunt Decuma 30 dagen gratis uitproberen, daarna kost het €29,95 om te registreren. Niet bepaald een vriendenprijs, maar als Decuma de enige manier is waarop je wél goed tekst kunt invoeren op het Palm-scherm, dan is de software toch de investering waard.

Gebruik

Het eerste wat je doet na installatie van Decuma is het scherm Settings openen. Hier kun je Decuma als standaard invoermethode instellen en kun je 3 talen selecteren die je vaak gebruikt (bijvoorbeeld Nederlands, Engels en Luxemburgs). Er zijn karaktersets voor 15 verschillende talen beschikbaar. Daarna kun je Decuma verlaten en van start gaan met bijvoorbeeld een memo of een QuickWord-document. Telkens wanneer je tekst wilt invoeren tik je tweemaal snel achter elkaar op het scherm om het Decuma-invoerveld tevoorschijn te halen. Je kunt ook op het toetsenbordicoontje 'ABC' in het silkscreengebied tikken. Zolang Decuma actief is verschijnt via dit icoon het Decuma-invoerveld in plaats van het standaard schermtoetsenbordje.

Decuma is heel eenvoudig in het gebruik, binnen een minuut snap je al hoe het werkt. Je schrijft steeds een regel tekst en tikt vervolgens op het groene pijltje. De tekst wordt dan omgezet in getypte tekst. Je kunt trouwens ook steeds blijven doorschrijven, zonder op de groene pijl te drukken; als de regel vol is begin je gewoon weer vooraan op de regel. Maak je een schrijffout, dan streep je de foute letter door en schrijf je op de leeggevallen plaats de juiste letter. Hoofdletters schrijf je op dezelfde manier als je blokletters schrijft: dus een H voor de hoofdletter en een h met steel voor de kleine letter.
Als je de moeite neemt om een beetje ordelijk te schrijven, gaat de tekstinvoer vrijwel foutloos. Het invoerveld bestaat uit twee tabbladen: een groen gelinieerd tabblad voor tekst en een blauw geruit tabblad voor bijzondere tekens. Minpuntje daarbij, is dat de regel voor het schrijven van tekst net iets te kort is (helaas, het scherm is niet breder). Bij het schrijven van langere teksten kun je daardoor niet lekker doorschrijven, maar moet je steeds even pauzeren om de tekstherkenning z'n gang te laten gaan. Bovendien gebeurt het regelmatig dat je bij een lang woord nog snel wat letters op een regel probeert te proppen met als gevolg: schrijffouten.

Graffiti

Als je Graffiti gewend bent en er aardig mee uit de voeten kunt, dan levert Decuma waarschijnlijk niet zoveel tijdwinst op. Wel is het veel eenvoudiger om bijzondere tekens te maken: je kunt ze in Decuma net zo schrijven als je gewend bent. Een procentteken bestaat dus gewoon uit twee bolletjes met een streep ertussen. Mensen die niet kunnen wennen aan Graffiti of net beginnen met een PDA, vinden Decuma ongetwijfeld makkelijker in het gebruik.
Ik heb Decuma OnSpot getest op een palmOne Zire 71, waarbij het jammer is dat het Decuma-invoerveld bijna de helft van het scherm in beslag neemt. Gebruik je een Tungsten T3 of een ander model met virtueel Graffitiveld, dan heb je daar ook niet zoveel profijt van. Er blijft in beide gevallen maar een strook ter hoogte van zo'n 200 pixels over voor de applicatie.

Maatwerk

Ben je niet tevreden met de standaardwijze waarop je in Decuma een letter moet schrijven, dan kun je dat gemakkelijk aanpassen. Je gaat naar het scherm Personalize, selecteert de gewenste letter en tekent vervolgens de letter zoals jij dat wilt. Het hoeft niet eens op het originele teken te lijken: wil je een nul voortaan als een ø of een a voortaan als een apenstaartje of een poppetje schrijven, dan vindt Decuma dat prima.
Woorden die je vaak gebruikt, zoals 'lunch' of 'vergadering' kun je als shortcut definiëren. Op de screenshot hiernaast heb ik bijvoorbeeld 'Jean-Paul' door een soort paraaf vervangen. Je kunt maximaal 10 van deze shortcuts aanmaken.

Conclusie

Of Decuma voor jou geschikt is, merk je pas wanneer je het uitprobeert. Je raakt in ieder geval erg snel aan deze makkelijke tekstinvoermethode gewend. Na de 30 dagen zul je met pijn in je hart terug moeten naar Graffiti of Graffiti 2, of met evenzo veel pijn in je hart de portemonnee trekken om de toch niet geringe aankoopprijs van €29,95 neer te tellen. In ieder geval heb je dan wel iets gekocht, waar je dagelijks gebruik van maakt.

Verbeterbaar

  • Relatief duur
  • Invoerveld neemt groot deel van je scherm in beslag
  • Korte schrijfregel (maar hier kan Decuma niets aan doen; dit wordt veroorzaakt door breedte van het scherm)

Pluspunten

  • Korte leercurve, je kan meteen beginnen te schrijven
  • Letters, cijfers en speciale tekens schrijven zoals je gewend bent
  • Veel aanpassingemogelijkheden (personaliseren en shortcuts maken)

Gegevens over Decuma OnSpot

Relevante links

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Matig

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Voldoende

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android