Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Neuros MPEG4 Recorder 2+

Door F. Breukelman Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 17 maart 2007


De Neuros MPEG4 Recorder 2+ met kabels, adapter. Ter vergelijking (grootte) een Treo en SD kaartje.

Het menu van de Neuros

Opname van een DVD in "Economic" kwaliteit

The A-Team in "Normal" kwaliteit

Teleshop programma met ondertiteling

Info over Sesamstraat: letters worden toch iets te klein.
Dankzij bijvoorbeeld TCPMP is het bekijken van filmpjes op een PalmOS-pda steeds populairder aan het worden. Deze review bespreekt een hardwarematige oplossing: de Neuros MPEG4 Recorder 2+. Met dit apparaat kun je diverse media geschikt maken voor het bekijken op je Palm (of Windows Mobile-device) met TCPMP.

Er bestaan al diverse software-oplossingen om complete dvd's te converteren naar een bestand dat op een geheugenkaartje gezet kan worden en rechtstreeks met TCPMP bekeken kan worden. Mooi, maar wat als je al je dvd-films al bekeken hebt en nu eens wat actuelere media wilt bekijken?  Zoals die aflevering van GTST of CSI die gisteravond op televisie was maar die je niet kon zien omdat je niet thuis was?
Je kunt natuurlijk een tv-kaart voor je pc aanschaffen en je pc als digitale videorecorder gebruiken. Je kunt ook je favoriete soap met een dvd- (of hd-)recorder opnemen en die dvd weer omzetten. Maar er is nog een andere oplossing: je kunt de MPEG4 Recorder 2+ van Neuros of de V-mate van SanDisk gebruiken. Deze beide apparaatjes zijn functioneel nagenoeg identiek en kunnen een analoog videosignaal direct digitaliseren en in DivX-formaat op een SD-kaartje zetten. De V-mate is wat nieuwer, in Nederland goed verkrijgbaar maar heeft volgens recensies een slechter beeld dan de Neuros. Vandaar dat ik een Neuros uit de VS heb laten overkomen om eens aan de tand te voelen. Let bij aankoop wel op het plusje (+) achter de 2; dit geeft aan dat de recorder behalve CompactFlash en MemorySticks ook SD-kaartjes kan lezen/schrijven.

Uiterlijk/Installatie

De Neuros heeft de grootte van een cardreader en wordt geleverd inclusief een adapter (met Amerikaanse stekkers), twee kabels met tulpstekkers, een afstandsbediening en een cd-rom met de digitale kopie van de handleiding.
Aan de voorkant van het zwart glimmende kastje zit een grote gleuf waar een CompactFlash kaartje in gestoken kan worden. Daar onder een klein gleufje voor Memorystick/SD/MMC kaartjes. Deze kaartjes moeten wel FAT16 geformateerd zijn, anders leest de Neuros ze niet. Ook vind je aan de voorkant een LED voor Power, een LED voor Record en de IR-ontvanger. Aan de achterkant zitten aansluitingen voor de adapter en de audio/video-in- en uitgangen.
Aansluiten is simpel. De meeste tv's hebben aan de voorkant wel een video-ingang voor tulpstekkers. Wil je deze niet gebruiken, dan zul je een SCART-verloopstekker moeten kopen. Deze zijn goed verkrijgbaar (zelfs bij de bouwmarkt). De andere kant van de kabel sluit je aan op de uitgang van een kabel- of satellietontvanger of een videorecorder. De meeste videorecorders hebben alleen een SCART-uitgang, dus je ontkomt er waarschijnlijk niet aan om toch een verloopstekkertje te kopen. De Neuros kan in plaats komen van de SCART-kabel die van video (of kabelontvanger) naar TV loopt, dus je hoeft niet beslist alsnog een SCART-kabel parallel aan te sluiten. Wel moet de Neuros dan altijd zijn ingeschakeld en op het opnamemenu staan.

Gebruik

De bijgeleverde afstandsbediening is van creditcardformaat en komt wat rommelig over. De Neuros zelf bevat geen enkel knopje, dus je zult deze afstandsbediening voor alles nodig hebben. Na het inschakelen (en eventueel de tv op het juiste videokanaal zetten) verschijnt het hoofdmenu. Hier is bijvoorbeeld te zien dat er foto's kunnen worden bekeken, er muziek kan worden geluisterd en dat er (uiteraard) video afgespeeld en opgenomen kan worden. Ook is er een Setup- en bestandsbeheeroptie. Door het grote tekstformaat en de menulayout doet het hoofdmenu wat knullig aan, maar er is prima mee te werken. Een prettige bijkomstigheid is dat het menu ook Nederlandstalig ingesteld kan worden.

Jammer genoeg heeft de Neuros geen eigen tv-tuner aan boord, waardoor je afhankelijk bent van een externe tuner in je videorecorder, satelliet- of kabelontvanger. Hierdoor zul je bij het opnemen van een programma ook altijd de externe tuner op de betreffende zender moeten hebben staan. In tegenstelling tot de SanDisk V-mate is het niet mogelijk om de Neuros te gebruiken om de videorecorder te besturen (als een soort afstandsbediening).

Opnemen van beeldmateriaal gebeurt op dezelfde manier als bij een videorecorder. Er is voorzien in een opnametimer. Opnemen kan in vier verschillende kwaliteiten: Economic, Normal, Fine en Super Fine, en diverse resoluties: 640x480, 320x240-30fps, 320x240-15fps, 368x208 (Sony PSP), 176x144 en 176x120. Met deze uitgebreide instelmogelijkheden kunnen opnames worden gemaakt voor weergave op tv, pda, iPod, PlayStation Portable en (normale) gsm-telefoons. Voor ons Palm-bezitters is de 320x240-resolutie (voor pda) het meest interessant. De Economic mode geeft mijns inziens een wat te slecht beeld, dus die laat ik buiten beschouwing. In de hoogste kwaliteit kun je in Palm-formaat 77 minuten film per GB opnemen, in de kwaliteit Normal past er tot 402 minuten op een 1GB-geheugenkaartje. Let daarbij wel op dat het opnemen van een film langer dan twee uur helaas in twee stappen gaat.

Weergave op een Palm is heel simpel: kaartje uit de Neuros en in de Palm, TCPMP opstarten, bestand selecteren en kijken maar! Wel moet de AAC-audiodecoder van TCPMP geïnstalleerd zijn. Het is even zoeken naar het juiste bestand (er is een map MP_ROOT met diverse submappen, die de kwaliteit van het beeldmateriaal aangeven), maar dan is het ook net of je naar een tv op zakformaat zit te kijken. De beeldkwaliteit is prima. Eventueel aanwezige ondertiteling is klein, maar goed te lezen.

Extra gebruik

De Neuros MPEG4 Recorder is in eerste instantie in de markt gezet als een Digitale Video Recorder (DVR) voor tv's die in plaats van een (ingebouwde) hd- of dvd-recorder kunnen opnemen op een CompactFlash-geheugenkaart.
Door de matige (vergeleken met DVD) beeldkwaliteit en de opkomst van de pda is die omschrijving al heel snel bijgesteld naar een DVR met als doel "media te ontsluiten voor mobiele devices". Want voor een pda is de beeld- en geluidskwaliteit meer dan voldoende. Toch zijn de opnames (mits opgenomen in de hoogste resolutie/kwaliteit) helemaal niet slecht en is de Neuros ook heel goed te gebruiken om oudere videobanden te digitaliseren. Omdat de Neuros zich niets aantrekt van Macrovision (VHS-kopieerbeveiliging) of DVD-beveiligingen kan de Neuros ook gebruikt worden om kopieën van beveiligde media te maken, al is deze hier uiteraard niet voor bedoeld.
Door de eenvoud en grootte van de Neuros is deze daarnaast ook heel goed te gebruiken als videorecorder in combinatie met een webcam, zoals je in dit filmpje kunt zien. Verder wordt hij gebruikt in combinatie met een helmcamera bij bijvoorbeeld extreme sporten als skydiving.
Een andere toepassing dankzij de automatische opnamemogelijkheid is het opnemen van beelden van een bewakingscamera.

Historie en Toekomst

De Neuros MPEG4 Recorder bestaat al enkele jaren. Versie 1 stamt uit begin 2005 en versie 2 en 2+ uit eind 2005. SanDisk kwam medio 2006 met het vergelijkbare product V-mate. De laatste firmwareupdate van de Neuros MPEG4 Recorder 2+ is van 31 augustus 2006. Positief aan deze (langere) historie is dat de Neuros MPEG4 Recorder 2 inmiddels redelijk vrij van kinderziektes is. Overigens is de ondersteuning op hun eigen forum prima, mocht je tegen problemen aanlopen. Een negatief punt is dat waarschijnlijk de EOL (End of Life) fase al wel in zicht is. Er is echter al een opvolger: de Neuros OSD, een open-source media center. De OSD is een media-koppeling tussen pc, tv en pda via diverse verbindingen. 

Conclusie

De eerste vraag is natuurlijk: is deze hardwareoplossing een bedrag van zo'n 150 euro waard als het converteren van media ook min of meer gratis kan door middel van softwareoplossing? Moeilijk te zeggen. Softwareoplossingen kosten vaak erg veel conversietijd en vereisen vaak toch ook wat investeringen in hardware. Heb je al een hd- of dvd-recorder of wil je alleen dvd-films converteren, dan is de Neuros misschien een beetje overbodig. In alle andere gevallen - zeker dankzij de brede inzetbaarheid - is de Neuros een leuke gadget waarmee je zeer eenvoudig tv- en filmcontent op je Palm kunt krijgen.

Uit vergelijkende reviews tussen de Neuros en de V-mate blijkt dat de beeldkwaliteit van de Neuros beter is dan het model van SanDisk. Daarnaast geeft de V-Mate geen outputsignaal als hij opneemt op 640x480-mode. Ben je echter van plan om geen opnames te bekijken op je tv, maar alleen op je Palm, dan is ook de V-mate een goed (verkrijgbaar) alternatief. De beeldkwaliteit van de Neuros op een PalmOS-device is uitstekend en op de tv is de kwaliteit in de hoogste kwaliteitmode beter dan VideoCD.

Pluspunten

  • Goede beeldkwaliteit
  • Eenvoud van bediening

Verbeterbaar

  • Gebruikersinterface
  • Geen eigen tuner ingebouwd
  • Twee uur tijdlimiet per opname

Specificaties

  • Te koop rechtstreeks bij Neuros 
  • Afmetingen: 11,7 x 8,7 x 1,8 cm 
  • Prijs: ca. $140

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android