Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: PalmLifeStyle ScreenKit: bescherming van het Palm scherm

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 30 mei 2001


de doekjes

gladstrijken

klaar!

Schoonmaken

de kit

Bij veelvuldig gebruik van je PalmOS handheld zou je minimaal één keer in de week het scherm van je handheld schoon en vooral vetvrij moeten maken. Vet trekt namelijk stof -en erger- stofkorrels aan en die kunnen lelijke krassen veroorzaken. Het scherm, het meest kwetsbare onderdeel van je Palm, is dus gebaat bij een goede bescherming. Zeker omdat het vervangen van een beschadigd scherm bij Palm en Handspring rond de 100 dollar (omgerekend momenteel fl 250,-) kost!

PalmLifeStyle biedt voor onderhoud en bescherming een totaalpakket genaamd ScreenKit aan. De Screenkit bestaat uit een ScreenWipe, een ScreenCloth en de ScreenFace. De set wordt geleverd in een fleurige plastic box, met drie ScreenWipe-setjes, één ScreenCloth en driemaal een ScreenFace.Bij hevig gebruik van je Palm 'verbruik' je ongeveer een ScreenFace per twee maanden. Per jaar komt dat dus neer op twee ScreenKits.

ScreenWipe


De ScreenWipe is een setje van een droog en een nat doekje. De doekjes zijn vacuüm verpakt in individuele sachets. Het natte doekje is ook nog eens antistatisch.
De verwenbeurt voor de Palm begint met het natte doekje. Met dit doekje worden alle vette vingerafdrukken, zandkorrels en andere vieze vlekken met een paar ronddraaiende bewegingen verwijderd. Na deze eerste schoonmaakbeurt glimt het scherm al behoorlijk. Het is echter behoorlijk vochtig van het glansmiddel en het natte doekje heeft ook wat stofdraden achtergelaten. Het natte doekje ruikt overigens behoorlijk chemisch. Niet te lang onder je neus laten slingeren zou ik bijna willen adviseren! Omdat het scherm zo nat is pak ik gelijk maar het droge doekje en wrijf weer over het scherm in een cirkelende beweging. Nu zijn ook de stofdraden verwijderd. Het resultaat is een vetvrij en zo goed als nieuw glanzend scherm.

ScreenCloth


Het volgende doekje op het programma is de ScreenCloth, een vilten lapje van 10 bij 7,5 cm. Zowel de voor- als achterzijde kunnen gebruikt worden, het is me alleen niet duidelijk waarvoor. Ik maak dezelfde cirkelbewegingen, maar het heeft weinig extra effect. Misschien is het bedoeld om het glas nog iets extra te polijsten en echt de allerlaatste viezigheid te verwijderen, bij mij was het scherm zoals hierboven gezegd na het droge doekje van de ScreenWipe al schoon.

ScreenFace


Na de broodnodige reiniging is het tijd voor de bescherming. Hiervoor dient de ScreenFace, een transparante folie die zich aan het scherm hecht en op die manier voorkomt dat vuil en vette vingers het glas beschadigen. De op maat gesneden ScreenFace zit op een kartonnen kaartje waar het zeer makkelijk af te halen is. Zorg ervoor dat als je dit je met je vingers doet dat deze dan ook vetvrij zijn ! De ScreenFace op het scherm aanbrengen is een klusje van een paar seconden. De folie is niet elastisch, waardoor vervelende luchtbelletjes tussen de folie en het scherm nauwelijks voorkomen. Doordat de ScreenFace op maat gesneden is het makkelijk aan te brengen op de juiste plaas. Alleen de randjes behoeven wat extra aandacht. Een eventueel klein luchtbelletje strijk ik weg met een bankpasje. Met een paar bewegingen van het zelfde bankpasje zijn alle zijden van de folie goed vastgehecht aan het scherm. 

Schrijfgenot


Niet onbelangrijk is het schrijfgenot. Het schrijven op een screen protector gaat over het algemeen iets stroever dan rechtstreeks op het scherm. Voor velen is dit een reden om helemaal geen bescherming te gebruiken. Vergeleken met een veelgebruikte manier van beschermen, 3M Scotch Tape geplakt op de Graffiti-deel van het scherm- is het schrijven op de ScreenFace bijna 'the real thing'. Scotch Tape is ruwer van structuur waardoor je iets meer druk moet uitoefenen met de stylus. De tape beschermt verder alleen maar het schrijfgedeelte en niet het hele scherm.

Veelgehoorde klachten van gebruikers van een screen protector zijn het verminderde zicht (wazigheid) en de spiegeling van de folie. Tot mijn grote vreugde valt dat met de ScreenFace erg mee. Het zicht is wel iets waziger dan normaal, maar dit is zo weinig dat het na twee keer kijken al niet meer opvalt. Verder is er ook weinig spiegeling, althans niet meer dan normaal.
Zijn er dan helemaal geen negatieve punten? Nee, niet echt. Het enige wat ik een beetje irritant vind, is het woordje 'ScreenFace' onderaan de folie. Deze zit precies middenonder op de Graffiti area en daar stoor ik me vaak aan. Dat hoeft uiteraard voor anderen niet te gelden en bovendien heb je zo wel altijd duidelijkheid dat je Palm de hoogste mate van bescherming geniet.

Noemde ik net al de 3M Scotch Tape voor het Graffiti-deel als bescherming, Richard van Palmrepair heeft een hele goedkope totaaloplossing gevonden, namelijk vinyl tafellaken van de Marskramer. Volgens de ervaringen in het forum voldoet het prima, mij lijkt het persoonlijk een ellende om elke keer een passend stukje uit het vinyl te knippen.

Conclusie


Is een 'echte' screen protector nodig of voldoet Scotch Tape of vinyl tafellaken? Het is een kwestie van afweging. Ik wil mijn Visor graag optimaal beschermen en ondervind daar door het gebruik van de ScreenKit verder geen nadelen aan. Anderen sparen liever het geld uit voor hardware, programma's of voor niet Palm gerelateerde bestedingen of kiezen voor een goedkopere en vaak bewerkelijker oplossing. De totaaloplossing van schoonmaakdoekjes en en op maat gemaakte beschermfolie spreekt mij erg aan. Ik hoef dus ook niet zelf nog te gaan knippen. De folie is in luttele seconden op de juiste plaats geplakt, zonder vervelende luchtbellen en/of lelijke haartjes onder het plastic. Toegegeven, Scotch Tape schrijft lekkerder. Doordat dan alleen de Graffiti-area beschermd is, kan vuil nog steeds de rest van het scherm ruïneren. En niets is vervelender dan een grote kras waardoor je bepaalde dingen nauwelijks nog kunt lezen.

Voordelen:

  • totale bescherming van scherm
  • geen last van spiegeling
  • schrijft zeer soepel
  • 3-in-1 produkt, biedt onderhoud en bescherming

Nadelen

  • natte doekje ruikt nogal chemisch
  • merkje zichtbaar in Graffiti-gedeelte

Feiten:

  • Getest produkt: Screenkit voor Visor
  • Fabrikant: PalmLifeStyle
  • Prijs: fl. 49,-
  • Te bestellen voor: Palm III(xe), Palm V(x), IIIc, m100 en m105, Visor (alle modellen), Casio Cassiopeia en Compaq Ipaq
    (Let op! pdashop heeft op het moment van schrijven alleen de screenkits voor de V(x), de m100, de Visor, de Casio en de Ipaq in het assortiment)

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android