Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Xircom WLAN module voor Palm m500 m505 m125

Door Fjodor van Slooten Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 21 november 2001


Netwerk Hotsync

Xircom settings

de Module

Module nogmaals met notebook op de achtergrond

Settings

Status scherm

Synchronisatie met een laptop via een peer-to-peer verbinding

bijgewerkt op 13-03-2003:

informatie over ontbreken compatibiliteit Palm Tungsten toegevoegd

Na de demonstratie tijdens de Palmclub bijeenkomst van de Xircom WLAN module voor de Palm, was het tijd deze module en z'n mogelijkheden eens aan de tand te voelen.

Introductie


Draadloze netwerken (Wireless Local Area Networks, afgekort WLAN) geven mobiele gebruikers toegang tot een netwerkinfrastructuur via accesspoints. Een accesspoint is een kastje met een antenne dat de verbinding tussen het vaste en het draadloze netwerk verzorgd. Behalve via een accesspoint kan de verbinding tussen het vaste en draadloze netwerk ook gelegd worden door een PC met netwerkverbinding en een draadloze netwerkkaart. De PC heeft dan de functie van gateway en moet het verkeer tussen vaste en draadloze netwerk regelen. Dit kan door een routerprogramma (bijv. WinGate) te installeren of via de in Windows 2000 ingebouwde optie "internet connection sharing". Tenslotte is het ook mogelijk om tussen apparaten uitgerust met WLAN een onderling (adhoc) netwerk op te bouwen. Zo'n netwerk wordt een peer-to-peer netwerk genoemd.

De module is WLAN compatible, dwz. voldoet aan de IEEE 802.11b norm. Hierdoor is de module inzetbaar binnen draadloze netwerkomgevingen met apparatuur van allerlei fabrikanten. Wij hebben de module getest met accesspoints van Orinoco (Lucent) en Apple (Airport). De module functioneerde in alle gevallen uitstekend: aanklikken van de module was voldoende om direct "op het netwerk" te kunnen! Omdat de module gebruik maakt van de door Palm bij de m500 serie geïntroduceerde universele connector, is de module ook geschikt voor de Palm m125. De module heeft de mogelijkheid om meerdere profielen op te slaan: zo kan je gemakkelijk voor verschillende netwerkconfiguraties de instellingen apart bewaren, en hoef je niet in verschillende situaties steeds weer de instellingen aan te passen. Tenslotte heeft de module een ingebouwde powermanagement functie: hiermee kan het stroomverbruik verminderd worden. De module functioneert zo'n 3 a 4 uur (continue gebruik) op een volle batterij.

Bij het opklikken van de module wordt de driver vanuit het geheugen van de module geïnstalleerd en de standaard verbinding naar de module gezet. Dit is heel handig en werkt dus echt plug-en-play. Echter, dit is gelijk ook een nadeel: de driver is niet compatible met PalmOS 5. Hierdoor kan de module niet gebruikt worden op nieuwere handhelds zoals de Palm Tungsten, ondanks dat de module dmv. de universal connector wel past. Bij gebruik in combinatie met een accesspoint hoeft er verder helemaal niets meer ingesteld te worden. Als je de module er af haalt, wordt de driver weer gedeactiveerd. De module weegt slechts 100 gram en door de afgeronde vorm merk je nauwelijks dat er een extra module onder je Palm zit. De module werkt met een eigen oplaadbare LithiumIon batterij en wordt geleverd zonder lader. Dat laatste lijkt in eerste instantie vreemd. Echter, de module kan worden opgeladen met het laadsnoer van de cradle van de Palm. Jammer is wel dat de connector van het laadsnoer van de cradle aan de USB-stekker zit, die bij de meeste mensen aan de achterzijde van de PC is aangesloten. Het steeds weer achter de PC moeten duiken voor het los- en weer vast maken van de connector is lastig. Wel kan je de Palm in de module laten zitten tijdens het laden: deze laadt dan ook gelijk de Palm op.

Praktijktest


Een belangrijke factor voor een draadloze netwerk module is: hoe snel kan je ermee communiceren. Xircom zegt in zijn datasheet: "The maximum speed of the radio interface is 11 Mbps, but the actual data throughput is determined by various factors, such as the speed of the handheld processor". Om deze snelheid te testen heb ik een serie metingen uitgevoerd, waarvan je de resultaten hieronder kan zien. Het betreft een vergelijking van dataoverdracht snelheden in Kilobyte per seconde (let op, dit is wat anders als kilobit/s ook wel aangeduid met Kbps!). De snelheid is gemeten met: een notebook met WLAN kaart (Orinco Silver), een Palm m505 verbinding met PC (via USB cradle) en met de Xircom WLAN module en via een GSM verbinding (Siemens S35 infrarood).

491 Notebook met WLAN kaart
86 Palm synchronisatie PC (USB)
5 Palm met Xircom WLAN kaart
1 Palm met verbinding via GSM

Dat de Palm/WLAN combi geen 491 Kb/sec haalt was te verwachten. Echter, de Palm blijkt wel in staat om op zo'n 86 Kb/sec. te communiceren. Dat de combi Palm/WLAN ook deze snelheid niet haalt, lijkt dus aan de WLAN module liggen. Meer hierover in de conclusie.
Ook belangrijk is het bereik. Hier haalt de Xircom module wat je kan verwachten: binnenshuis is het bereik zo'n 30 meter, buiten flink wat meer, zo'n 100 meter.

Verantwoording metingen: de metingen zijn onder zoveel mogelijk dezelfde omstandigheden uitgevoerd: alle binnen 2 meter afstand van een accesspoint (of peer-to-peer partner), met 90-100% ontvangst. Ik heb getest met zowel synchronisatie (NetworkHotsync) als download via een webserver. De tests zijn uitgevoerd door een aantal files van verschillende grootte te downloaden van een lokale fileserver. Deze server heeft een 100 Mbps verbinding met het accesspoint. Op de Palm is de download uitgevoerd met de programma's lFtp en Palmscape, op de notebook met Internet Explorer. Door met een stopwatch te klokken hoelang de overdracht duurt kan je de snelheid bepalen. De hier uitgevoerde test is niet volledig, en louter indicatief.

Peer-to-peer verbindingen


Om een peer-to-peer verbinding te realiseren moeten er enige instellingen van de module aangepast worden. Dit vereist enige handigheid, omdat onder andere TCP/IP instellingen ingesteld moeten worden. Hiernaast wordt dat nader uit de doeken gedaan.

Altijd-aan verbindingen


Jammer is dat er (voor zover ik weet) nog geen programma's zijn die gebruik maken van altijd-aan netwerk voorzieningen. Zelfs ICQ kan niet in de achtergrond actief blijven zoals op een gewone computer om pas te voorschijn te komen als er een binnenkomend bericht is. Hierdoor blijft de toepassing van deze module vooralsnog beperkt tot het ophalen van mail, webbrowsen, synchroniseren en andere 'voorgrond toepassingen'. Hier speelt uiteraard een rol dat Palm OS geen multi-tasking ondersteund. Hierop moeten we wachten op de nieuwe generatie Palm's met ARM processor en PalmOS 5.

Synchronisatie via het netwerk


Voor synchronisatie in een (bedrijfs)netwerk zijn er pakketten zoals bijvoorbeeld Palm's HotSync server software, en XTNDConnect Server (zie eerder review). Door de hoge kosten van dit soort oplossingen worden deze voornamelijk in bedrijfsomgevingen toegepast. Voor kleinschaliger omgevingen (bijv. thuis, kleine kantooromgeving) is de in de HotSync ingebouwde Network Hotsync mogelijkheid vaak voldoende.

Instellen

Instellen peer-to-peer verbinding


Start de XircomPWE applicatie, kies "Client Settings", en druk op de "Advanced" knop. Kies bij "Property:" "Network Type" uit het lijstje en zet deze optie op "Peer-to-Peer".
Je moet hier ook een vast kanaal kiezen dat wordt gebruikt voor het peer-to-peer netwerk. Uiteraard moet de communicatie partner (bijv. PC/notebook) waarmee het netwerk wordt opgebouwd ook op ditzelfde kanaal worden ingesteld. Het IP-adres (bij "Property:" "IP Address") moet handmatig ingesteld worden op een algemeen vrij te gebruiken reeks. Zet het vinkje bij "Automatic" uit.
Gebruik bijvoorbeeld
IP Address = 192.168.0.2,
Subnet Mask = 255.255.255.0,
Default Gateway = 192.168.0.1
.
Ik ga er hierbij vanuit dat de communicatie partner (bijv. PC/notebook) het IP-adres 192.168.0.1 gebruikt. Vergeet niet om bij de communicatie partner eea. ook op peer-to-peer in te stellen, en het juiste IP-adres etc. toe te kennen via de TCP/IP instellingen. De DNS velden hoeven niet ingesteld te worden.

NetWork HotSync


1. Activeren op PC
Allereerst moet de netwerksynchronisatie-mogelijkheid geactiveerd worden door met de rechter muisknop op het HotSync icon te klikken en "Netwerk" uit het menu te kiezen. Er verschijnt dan een vinkje voor deze optie. Vervolgens moet in de Setup (kies "Setup" uit menu rechter muisknop HotSync icon) onder het tabblad "Network" de betreffende gebruiker aangevinkt worden.

2. Instellen op Palm
Start de HotSync applicatie. Kies uit het menu "Primary PC Setup" en vul hier de gegevens van de PC waarmee gesynchroniseerd gaat worden in. Zorg dat de synchronisatie in het hoofdscherm van de HotSync applicatie op "Modem" staat. Kies de juiste verbinding uit het lijstje (onder de grote HotSync-knop midden op het scherm).

Als je een peer-to-peer netwerk gebruikt, vergeet dan niet de WLAN module in te stellen met het IP-adres van de PC als Default Gateway. Voorwaarde is wel dat er een PC in het netwerk altijd aan moet blijven staan, en dat er eerst een keer op de normale manier (via de cradle) met de PC gesynchroniseerd is. Daarna kan er via het netwerk gesynchroniseerd worden. (Lees hiernaast hoe dat gaat)
Synchronisatie via het netwerk blijkt via WLAN echter niet ideaal: een volledige synchronisatie van AvantGo (zo'n 2Mb aan channels) is al gauw 10 minuten bezig. Terwijl dat via de cradle in minder dan een minuutje gepiept is.

Conclusie


De Xircom WLAN module is een uitstekend uitgevoerde en gebruikersvriendelijke accessoire. Door de handige plug-en-play voorziening en de snelle opbouw van de verbinding is de module zondermeer geschikt voor draadloos webbrowsen, email, ICQ en synchronisatie van Agenda, Contacts etc. via de Network HotSync. Voor het synchroniseren van grote hoeveelheden data of het binnenhalen van grote attachtments is deze module echter minder geschikt.

De gehaalde snelheid van 5 Kb/sec (komt overeen met 40 kbps) is het best te vergelijken met die van analoge modems, en zit in dit geval tussen een 56 kbps en een 33 kbps modem in. Deze enigszins tegenvallende snelheid valt te verklaren doordat voor WLAN nogal wat datacorrectie plaats moet vinden. Hiervoor is een redelijk krachtige processor nodig (net zoals bijvoorbeeld voor het decoderen van MP3 files).

Voordelen

  • Plug-en-play werkt uitstekend.
  • Dmv. profielen inzetbaar in verschillende netwerkconfiguraties op gebruikersvriendelijke manier.
  • Beveiliging dmv. encryptie mogelijk.
  • Weegt slechts 100 gr.

Nadelen

  • Snelheid is enigszins beperkt.
  • Voor opladen moet je stekker wisselen met Palm-cradle.
  • Module is door ingebakken driver niet compatible met PalmOS 5 (en hoger) handhelds

Specificaties

  • Producent: Intel/Xircom
  • WLAN compatible, dwz. voldoet aan de IEEE 802.11b norm
  • Prijs: € 338.80 (f 746.61, $ 298.99)
  • Meer specs.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android