Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Tapwave Zodiac

Door Dylan Lossie Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 04 januari 2004




Warfare Inc. is speciaal aangepast voor de Zodiac, maar moet wel apart worden aangeschaft

Het nieuwe spel Legacy, ook voor de Zodiac

Het startscherm van Warfare Inc.

De launcher van de Zodiac ziet er anders uit dan we op het PalmOS gewend zijn

Stuntcar Extreme wordt gratis meegeleverd in de softwarebundel van de Zodiac

Nog een screenshot van Stuntcar Extreme

De grijze Zodiac 1 met 32 MB intern geheugen

De Zodiac, schuin van voren

De Zodiac tijdens gebruik van een normale Palm-functie (takenlijst), waarbij het vlak voor Virtual Graffiti is ingeschakeld

Wie hogere eisen stelt, koopt een zwarte Zodiac 2 met 128 MB RAM

De zijkant van de Zodiac

De achterkant van het apparaat; bovenin beeld zie je de richel waarin de stylus wordt vastgeklemd

Ik heb de Zodiac 2 aangeschaft als gameconsole en ik zie het dan ook als een overstap van de Gameboy Advance naar een next-gen handheld, die 3D-graphics kan weergeven. Ik heb nooit de behoefte aan een pda gehad en zie deze functionaliteit als een leuke en handige extra, maar kan dus geen vergelijkingen trekken met andere pda's. Mijn oordeel is dan ook voornamelijk gebaseerd op vergelijkingen met de Gameboy Advance.
Ik heb de Zodiac 2 in mijn bezit sinds 11 december. Daar heb ik wel heel lang voor moeten wachten; sinds het moment dat ik tot aanschaf besloot (toen nog Helix geheten) tot het moment dat hij werd bezorgd waren er 5 maanden verstreken, maar het was het wachten waard.

Verkrijgbaarheid

Zoals bekend is de Zodiac alleen in de VS verkrijgbaar en zelfs vooralsnog uitsluitend via de website van Tapwave. In Nederland zal het apparaat zelfs niet eerder dan eind volgend jaar verkrijgbaar zijn en het is maar de vraag of het apparaat hier zal slagen, aangezien tegen die tijd de release van de beruchte portable van Sony gepland staat: de PSP.
Als je besluit een Zodiac te willen importeren kan dat op 2 manieren: via een trusted tussenpersoon op eBay (extra kosten $35) of via AmericanGoodies.com (kosten onbekend). Voor de verzendkosten ben je zo'n 60 dollar kwijt en voor de importrechten ongeveer hetzelfde bedrag.

Uitvoeringen

Er zijn twee uitvoeringen: de Zodiac 1 (Z1) en de Zodiac 2 (Z2). De zwarte Z2 heeft 128 MB intern geheugen terwijl de in donkergrijs uitgevoerde Z1 er maar 32 MB heeft. Bij beide uitvoeringen is 12 MB gereserveerd voor het systeemgeheugen. De prijs is respectievelijk $299 en $399. Het is nog niet bekend wat de Zodiac gaat kosten in Nederland, maar vermoedelijk is het importeren goedkoper. Zoals gezegd koos ik voor de Zodiac 2 en hieronder mijn ervaringen.

Vormgeving

Het apparaat is een lust voor het oog. De case is volledig van aluminium en ligt als een blok in de hand. Ik vond hem wel een tikkeltje zwaar maar dat is niet iets waar je last van hebt. Hij is ongeveer even groot als de originele Gameboy Advance maar veel platter.

Controls

De Zodiac is de eerste handheld die voorzien is van een analoge controller. Het is een soort bal met een rubbertop die tevens ingedrukt kan worden. Een groot aantal Zodiac bezitters heeft echter al sinds de allereerste dag te kampen met een defecte joystick. Deze begint, soms na langere tijd, soms al direct, spontaan naar rechts te bewegen met het dramatische gevolg dat de Zodiac onbestuurbaar wordt.
Ook mijn Zodiac is inmiddels slachtoffer van het euvel geworden, maar op een andere manier: hij beweegt automatisch naar links in plaats van rechts. In de filebrowser is dit goed zichtbaar: als ik daarin één positie naar rechts beweeg slaat de controller op hol naar links. Soms een paar posities, soms onophoudelijk. In Stuntcar Extreme word ik nu telkens het ravijn ingestuurd, dus games zijn zo goed als onbespeelbaar. Als pda functioneert hij nog wel, mits je de controller met rust laat.
We gaan er maar van uit dat dit probleem opgelost zal zijn tegen de tijd dat de Zodiac in Nederland verkrijgbaar is. Tot het moment dat hij rare bewegingen begon te maken vond ik hem in elk geval vele malen prettiger werken dan de traditionele D-pad die op de GBA vindt.

Rechts van het scherm vind je vier cirkelsgewijs geplaatste buttons en links en rechts vind je schouderbuttons. Schouderbuttons zijn vaak lastig te bedienen en kunnen kramp veroorzaken, maar bij de Zodiac is dat niet het geval, ze liggen juist heerlijk in de hand. Bovendien zijn ze redelijk lang; dus je kunt ze op meerdere plaatsen indrukken zodat ze ook geschikt zijn voor mensen met kleine of grote handen.
Verder is het apparaat voorzien van een homebutton (waarmee je je huidige applicatie verlaat om naar het hoofdscherm te gaan), een functiebutton, een Bluetoothbutton en en natuurlijk een powerknop, waar ik later nog op terug zal komen. Al met al zijn alle controllers op weloverwogen posities geplaatst en allemaal gaan ze vloeiend op in het fraaie design.

Stylus

De stylus is de fijnste manier van navigeren, ook omdat ik nog geen manier heb ontdekt om alle functies uit te kunnen voeren met alleen de functieknoppen. De stylus is net als het apparaat zelf uitgevoerd in aluminium. Er zijn een aantal games die je kunt spelen met de stylus en met name Warfare Inc, een RTS game, is een verademing met de stylus. Je kunt eenvoudig over de kaart navigeren en een range troepen selecteren om ze verplaatsen. De stylus kan aan de achterkant van het apparaat in een sleuf geplaatst worden, iets wat ik niet echt ideaal vind aangezien je je Zodiac ondersteboven moet houden om deze eruit te halen.

Display

Het scherm waar de Zodiac mee uitgerust is natuurlijk de grootse eye-catcher met z'n resolutie van 480x320 pixels. Wanneer je de Zodiac voor de eerste keer aanzet krijg je idee dat je naar een dummy zit te kijken want het scherm is zo stil en strak dat dat het lijkt of er een voorbedrukt papiertje over de display is geplakt. Het scherm is evenredig verlicht en zelfs op het laagste contrast is alles nog goed zichtbaar. Voor games is zo'n scherm natuurlijk een absoluut voordeel en het streeft de GBA op dit gebied dan ook op alle fronten voorbij.

Software

De Zodiac is uitgerust met diverse Palmapplicaties zoals Datebook, Wordsmith en allerlei andere apps om je leven georganiseerd te houden. De externe software die meegeleverd wordt, Palm Desktop, is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Met dit programma beheer je alle aspecten van je Zodiac. Zo kun je bijvoorbeeld op je PC je agenda invullen, of MP3-bestanden en afbeeldingen klaarzetten. Vervolgens wordt met een druk op de knop alle informatie naar je Zodiac doorgesluisd. Ook games en software installeer in de meeste gevallen via je Palm Desktop.
[Opmerking van de redactie: natuurlijk heeft de Zodiac dezelfde functies die een normale PalmOS handheld ook heeft en kun je bijvoorbeeld ook met Outlook synchroniseren.]

Stuntcar Extreme

Maar interessanter is het meegeleverde Stuntcar Extreme, een 3D-racer die exclusief voor de Zodiac zou zijn ontwikkeld maar inmiddels ook op andere platforms is aangekondigd, zoals de N-Gage en diverse Pocket PC's. Voordeel is wel weer dat er met alle platforms gemultiplayed kan worden.
Het aantal FPS (frames per second) van dit spel viel me enigzins tegen, temeer omdat het filmpje dat Vasara aanbiedt op hun site duidelijk getuned is om het soepeler te doen voorkomen dan het in werkelijkheid is. De drawdistance in dit spel is ook wat aan de lage kant.
De FPS gaat echter wel drastisch omhoog wanneer de cockpitview is geactiveerd. Dit viewpoint heeft dan ook mijn voorkeur boven die van de camera achter het voertuig. De tracks zijn wat kort maar verder is het een heel aardig spel, waarin het aankomt op tienden van seconden als je de vereiste winst en voortgang wilt boeken. De besturing is bijzonder fijn met de joystick (met force feedback!) en ik al ben al aardig wat uurtjes zoet met dit spel.

Ik heb begrepen dat de huidige X-Forge 3d software-engine nog geen gebruik maakt van de ingebouwde Yamaha geluidsprocessor. Indien dat in de toekomst wel het geval is komt er meer CPU-tijd beschikbaar voor de 3D-graphics wat weer tot betere details, meer FPS en grotere drawdistance zou kunnen leiden.
Tegenwoordig komen er op de GBA nog maar weinig 3D-games uit. Met name NFS Underground laat zien dat de GBA met zijn inferieure specs behoorlijke 3D-kwaliteit kan neerzetten dat ook nog eens soepel draait. Weliswaar zijn de resolutie en de details onder de maat maar het geeft wel aan dat handige developers het onderste uit de kan kunnen halen. In die context denk ik dat de Zodiac vele malen beter zal kunnen presteren zodra de developers beter geoptimaliseerde spellen schrijven. De toekomst zal het uitwijzen.

Warfare Inc.

Naast het meegeleverde SCE heb ik zoals gezegd Warfare Inc. aangeschaft. Real Time Strategy is niet echt mijn favoriete speltype maar WFI bevalt me desondanks heel goed. De missies zijn interessant en pittig en ook grafisch ziet het er allemaal goed uit, maar het is dan ook een 2D spel wat verder niet al te veel inspanning van de processor vraagt.
Natuurlijk wint de GBA het met zijn enorme lijst releases van de Zodiac. Het aanbod aan games is minimaal en het is wachten op support van grote ontwikkelaars als bijvoorbeeld EA Games. Voorlopig staan er slechts een paar nieuwe titels voor de Zodiac gepland en het is nog maar de vraag of die ook buiten de VS te krijgen zullen zijn, want met de games die Tapwave zelf op hun site aanbiedt, zoals Spyhunter, is dat niet het geval. Dat gaat afhangen van het feit of de ontwikkelaar het spel zelf wel of niet op hun site te koop (mag) aanbieden.

Multimedia

Naast gamen kun je op de Zodiac ook MP3 en video afspelen. Een MP3-speler wordt meegeleverd. Het is nog wachten op een speler die de specs van de Zodiac volledig gaat benutten en fullscreen kan afspelen. MMplayer heeft de beste kansen. De twee SD-slots in de Zodiac komen bij dit aspect goed van pas: een kaartje van 256 MB, wat een kleine 80 euro kost, heeft ruimte voor zo’n 3 uur film mits juist gecomprimeerd. Met twee slots zou je in theorie 6 uur film bij je kunnen dragen, of zelfs nog meer met grotere geheugenkaartjes.

Geluid

De Zodiac is uitgerust met twee speakers en speelt stereo. Voor games is het geluid meer dan voldoende en muziek klinkt heel behoorlijk, maar je kunt natuurlijk ook geen wonderen verwachten van zulke kleine speakers. Met de bijgeleverde koptelefoon klinken MP3’s wel goed en bovendien zeer hard. Er is een mogelijkheid tot bass-boost op de koptelefoonuitgang. Via diezelfde koptelefoonuitgang kunt je natuurlijk ook de Zodiac op een audioinstallatie aansluiten. Ik heb dat nog niet uitgeprobeerd maar het zal ongetwijfeld goede resultaten opleveren.

Batterijen, charger en HotSync-kabel

De Zodiac is uitgerust met twee accu's die samen 1540 mAh leveren. Wat mij opviel is dat de Zodiac niet "boot" als je hem na het uitschakelen weer aanzet, maar terugkomt waar je gebleven was. Hij staat dus in een soort slaapstand. Dit heeft natuurlijk voordelen, want zo kun je midden in je bezigheden de Zodiac uitschakelen en direct weer terugkeren naar waar je gebleven bent. Het nadeel is dat ook als het apparaat uit staat er toch stroom wordt verbruikt, ook al is het minimaal. Ik had graag een shutdownfunctie gezien zodat het apparaat ook echt uitgezet kan worden.
[Opmerking van de redactie: een Palm verbruikt altijd wat stroom om de gegevens in RAM te kunnen vasthouden, het booten gebeurt in het PalmOS pas wanneer je een reset uitvoert.]

De batterijduur hangt verder van verschillende factoren af, zoals processorgebruik, schermcontrast en geluidsvolume. Het afspelen van een video zal meer vermogen vereisen dan bijvoorbeeld het lezen van een e-book. Ik constateer na een uurtje Warfare Inc zo'n 20% batterijverlies. Al met al schat ik dat je 5 uur lang probleemloos gebruik kunt maken van je Zodiac, voordat deze weer moet worden opgeladen. Niet echt ideaal voor lange trips en de GBA presteert op dat gebied dan ook beter. Voor pda-begrippen zullen de batterijen best lang meegaan maar persoonlijk vind ik het tegenvallen, want voor mij is een handheld toch in de eerste plaats om mij op lange reizen en vakanties bezig te houden. Daartegenover staat dan wel weer een korte oplaadtijd. Twee uurtjes en de batterijen zijn weer helemaal vol.

De charger prik je aan de onderkant van de Zodiac. Aan de bovenkant was handiger geweest, maar begrijpelijk is hier geen ruimte meer omdat daar de twee SD-slots zitten. Veel mensen melden dat de charger nogal slecht aansluit maar persoonlijk is mij dit niet opgevallen. Hij zit er niet echt superstevig, maar het voldoet mits je je Zodiac met rust laat. Deze charger kun je weer verbinden aan een USB-kabel om te syncen met de Palm Desktop. Dit werkt allemaal naar behoren.

Extra's

De Zodiac is voorzien van een leren beschermflap die er eenvoudig af te halen is. Het is niet erg fraai maar wel functioneel: er komt geen stof op je scherm en de boel blijft beschermd als je hem niet gebruikt. Wel is het aan te raden een screenprotector op je scherm te bevestigen omdat de flap je scherm kan beschadigen bij intensief gebruik. Verder heb ik een case erbij gekocht die in twee uitvoeringen verkrijgbaar is: een gewone en een luxe uitvoering. Beide cases zijn uitgevoerd met klittenband die je op de onderkant van je Zodiac moet plakken, iets wat natuurlijk niemand doet. De luxe uitvoering is groter en heeft meer vakken. Tevens moet je je Zodiac hierin met een soort riemen vastleggen. De case die ik heb is gelukkig eenvoudiger uitgevoerd en daar past mijn Zodiac prima in. Overigens krijg je de case er gratis bij als je rond de kerst een Zodiac bestelt. Ook andere leveranciers biedeninmiddels cases voor de Zodiac aan.

Conclusie

De Zodiac is een handheld met veel potentie. Wat ik het interessantste eraan vind is dat het de eerste gameconsole is met het PalmOS zodat er naast de kant en klare games naar hartelust andere software op kan worden geïnstalleerd. Het aanbod hierin is gigantisch. Wanneer het aantal kopers groeit zal er meer aanbod in speciaal voor de Zodiac ontwikkelde software komen, zoals bijvoorbeeld een divx-player. Gezien de ideale controls en de grafische processor wordt er vooral op het gebied van emulators veel verwacht van de Zodiac. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de games, maar het blijft de vraag of de grote namen mee zullen gaan werken. Vooralsnog wint de N-Gage het op dit gebied. Maar als je gewoon een krachtige pda wilt met bovendien ideale gamecontrols en de beste specs die je momenteel kunt krijgen, dan is de Zodiac een absolute musthave.

Verbeterbaar

  • Support van grote game-ontwikkelaars zodat de Zodiac ook als gameplatform kan slagen.
  • De analoge controller functioneert slecht en zal verbeterd moeten worden. Hoe en op welke manier is op dit moment nog niet bekend.

Pluspunten

  • De eerste PDA waarmee je ook kunt gamen
  • Een fantastich beeldscherm
  • Een extra SD slot bovenop een behoorlijk aantal MB's intern geheugen.

Specificaties

  • Leverancier: Tapwave
  • Product: Tapwave Zodiac
  • Gewicht: 178 gram
  • PalmOS: 5.2T
  • Tekstinvoer: Graffiti 2
  • Processor: Motorola 200 MHz + ATI Radeon 3200 met 8 MB RAM + Yamaha geluidsprocessor
  • Scherm: 3.8 inch, 16-bits kleurenscherm met resolutie van 480 x 320 pixels
  • Extra's: Bluetooth
  • Verkrijgbaar bij: Tapwave Store (momenteel alleen levering in de VS); vanaf eerste kwartaal 2004 ook bij retailers in de VS leverbaar en vanaf eind 2004 waarschijnlijk ook internationaal
  • Te koop via: eBay-tussenpersoon of AmericanGoodies.com (hier zijn extra kosten aan verbonden)
  • Prijs: $299 (Zodiac 1) en $399 (Zodiac 2), exclusief invoerrechten en bemiddelingskosten
  • Meegeleverde software: SMS, WordSmith, Palm Reader, Web Browser, AcidSolitaire, Kinoma Player, Kinoma Producer, Stunt Car Extreme, Tapwave MP3 player, PowerOne Calculator, Tapwave Alarm Clock, Trumpetsoft PhatPad, Palm Desktop Software, Tapwave JPEG Photo Viewer

Meer info

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Voldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android