Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Agendus 5.35

Door Patrick Laarhoven Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 14 november 2002


Contactpersonen overzicht standaard en uitgebreid

Een overzicht van de historie bij een contact persoon

Dagelijkse view als lijst of als gesplitste lijst met afspraken en ToDo

De invoerschermen voor afspraken, todo en telefoontjes

Je kunt zelfs je eigen icoontjes ontwerpen

Klik op het plaatje voor meer hoge-resolutie-voorbeelden

Maandelijkse views: standaard, met klokjes of met icoontjes

Alle mogelijke voorkeursinstellingen

Kwartaal view met rechtsonderin de todo's

Wekelijkse views: lijst, grid van 1 week, grid van 2 weken, block view

Dit review bestaat uit twee delen: op deze pagina wordt Agendus op de Palm besproken, op een andere pagina lees je over het gebruik van Agendus voor Windows.

De standaard door Palm meegeleverde Datebook-applicatie is al jaren niet meer uitgebreid. Geen wonder dus dat hiervoor zoveel alternatieven beschikbaar zijn. Eén van de meest bekende alternatieven was toch wel Action Names Datebook. Van dit product is nu onder de naam Agendus een nieuwe versie uit.

Eerste blik

Zoals gebruikelijk kun je het programma gratis een tijdje proberen. Agendus mag vijf dagen worden uitgeprobeerd zonder registratie. Als je je aanmeldt voor een demonstratie-sleutel kun je het programma 30 dagen proberen. Na 30 dagen moet je het programma kopen of accepteren dat niet alles meer werkt.
De site noemt dat er over 200 features and enhancements in dit programma zitten. Ik heb ze niet geteld, maar het is inderdaad een grote stap vooruit als je van de standaard agenda-applicatie komt. Het eerste wat opvalt bij het gebruik van de applicatie is dat ze echt hun best gedaan hebben om elke pixel van het scherm te benutten.

Eigen kijk op de wereld

Agendus biedt de mogelijkheid om de agenda op verschillende manieren te presenteren. Iambic noemt dat views. De volgende views zijn beschikbaar (zie voor voorbeelden de eerste vijf screenshots in de rechterbalk):
  • dagelijks (lijst of lijst+todo)
  • wekelijks (lijst/grid 1 week, grid 2 weken, block view)
  • maandelijks (standaard, met klokjes of met icoontjes)
  • kwartaal
  • contactpersonen
De wekelijkse grid-views en de kwartaal-view zijn echt helemaal nieuw. De andere views zijn meer aanpassingen van de standaard Datebook-views. De grootste veranderingen op de bestaande views zijn het gebruik van kleur en iconen. Met name in de block-view werkt dit heel doeltreffend. In de andere views is het gebruik van bepaalde kleuren wat minder aan te raden, omdat dan de tekst niet meer te lezen is.
Het gebruik van kleuren in Agendus is overal in doorgevoerd. Een programma als Agendus laat dan ook goed zien waarom zelfs een agenda-applicatie beter te gebruiken is op een kleurenscherm dan op een monochroom scherm. In de voorbeelden is het gebruik van kleuren misschien (bewust) iets overdreven, maar dat heb je natuurlijk zelf in de hand. In de voorbeelden is bijvoorbeeld soms de kleur geel gebruikt. Zoals de voorbeeldschermen laten zien werkt dat dus prima in de wekelijkse block-view, maar eigenlijk niet zo goed in alle andere views.
De iconen kom je ook overal tegen. Er is zelfs een functie ingebouwd in Agendus om zelf icoontjes aan te maken. De iconen geven misschien nog wel sneller inzicht in het doel van een afspraak dan het gebruik van kleur.
Het combineren van de Agenda en ToDo items komt in de meeste views terug, of is op zijn minst een mogelijkheid. Je kunt dan dus naast de standaard dagelijkse items ook meteen zien wat er nog op je ToDo-lijstje staat.

Hoge resolutie en OS5

Agendus ondersteunt de hoge resolutie van 320x320 van de Palm OS5 modellen en de 320x320 en 320x480 resoluties van de Sony CLIÉ's. Deze hoge resolutie werkt niet in alle views door, maar wel in de views waar tekst getoond wordt. Met name de wekelijkse grid-views worden een stuk beter bruikbaar in hoge resolutie. Ofwel die views zijn wat mij betreft onbruikbaar in de standaard resolutie. Je kunt eventueel nog kiezen voor een iets groter lettertype. Dan zit de lettergrootte dus net tussen hoge resolutie en standaard resolutie in. Je kunt in de Contact View op een 320x320 scherm zo kiezen voor twintig regels (hoge resolutie), veertien regels (hoge resolutie en grote letters), tien regels (standaard resolutie) of zelfs maar zeven regels (standaard resolutie en grote letters). Er is dus voldoende keuze om het iedereen naar de zin te maken.

Belangrijke vernieuwingen in het gebruik

Een erg krachtige nieuwe toevoeging is de mogelijkheid om contactpersonen aan afspraken, todo's en e-mails te kunnen koppelen. Als je dat netjes bijhoudt kun je met de Contact History later mooi zien wat je allemaal hebt gedaan met/voor die contactpersoon. Dat zijn functies die je in CRM-pakketten tegenkomt (CRM = Customer Relationship Management). Helaas kun je maar één contactpersoon aan een item koppelen.
Door het grotere accent op contactpersonen in combinatie met de agenda en ToDo items heeft Agendus ook een view met de contactpersonen. Deze view is sowieso een mooie vervanging van het standaard adresboek. Je kunt de contactpersonen op allerlei manieren sorteren en groeperen. Door in de contactpersonen-view de stylus een tijdje te drukken op een contactpersoon krijg je een menuutje waarmee je direct afspraken en dergelijke kan aanmaken. Die zijn dan meteen gekoppeld aan de betreffende contactpersoon.
Als je iambic Mail koopt naast Agendus dan kun je ook mail direct aanmaken vanuit een contactpersoon en dan verschijnt die mail ook in de historie van de contactpersoon. Bij een PalmOS-handheld met ingebouwde GSM (en sommige telefoons via IrDA en de Mobile Internet Kit) kun je zelfs direct bellen vanuit de contactpersonenlijst. Als dit belangrijk voor je is moet je wel even opletten of je telefoon hiermee compatible is.
Je kunt met Agendus in de agenda bij een dag ook een logboek aanleggen (Journal in Agendus terminologie). De journaalfunctie kun je bijvoorbeeld prima gebruiken om vast te leggen wat je op een bepaalde dag aan werkzaamheden hebt uitgevoerd.

Waar blijft de extra data?

Agendus werkt op basis van de standaard PalmOS-databases voor Datebook, Address en To Do. Je kunt dus gewoon dezelfde HotSync- en PC-software blijven gebruiken als daarvoor. Een ander voordeel is dat je altijd weer kunt overstappen naar de standaardapplicaties of die van een concurrent. De extra gegevens worden geplaatst in extra categorieën en wat extra gegevens in opmerkingenblokjes.
De naam van de contactpersoon gekoppeld aan een afspraak verschijnt bijvoorbeeld tussen blokhaken in de Subject als je de afspraak naar Outlook synchroniseert. Je ziet dan bijvoorbeeld ook een stukje tekst als "ICON: 145 CLR: 116 #AN" in het notitieveld van de afspraak terug.
Om ook op de PC van die extra gegevens gebruik te kunnen maken op de PC heeft iambic ook een PC-versie van Agendus gemaakt. Zie daarvan het review van Agendus Standard for Windows
Agendus biedt ook de mogelijkheid om met andere synchronisatie-software een completere synchronisatie te krijgen. Met bijvoorbeeld CompanionLink of Intellisync is het ook mogelijk om de contactpersonen gekoppeld aan de afspraken in Outlook te synchroniseren. Dat is eigenlijk wel een must als je de contactpersonen-mogelijkheid het goed wilt gebruiken. Ook koppelingen naar Act! Of TimeMatters worden met extra synchronisatie-mogelijkheden ondersteunt.

Conclusie

Agendus is zeker een grote verbetering ten opzichte van de standaard agenda-applicatie, vooral bij gebruik in de kantoorsfeer. Agendus levert een beperkte vorm van een CRM-pakket. Iambic maakt de slogan The perfect Contact Manager and Scheduler for Palm Computing Devices zeker waar.

Verbeterbaar

  • Her en der zitten nog wat kleine bugs, maar er is me verzekerd dat die in een volgende versie opgelost gaan worden.
  • Er kan maar één contactpersoon aan een item gekoppeld worden.

Pluspunten

  • Gebruik van kleur.
  • Gebruik van icoontjes.
  • Koppelen contactpersonen aan afspraken en todo's.

Gegevens Agendus

  • Producent: iambic
  • Prijs: $24,95
  • Geteste versie: 5.35 (Build 239.9)
  • Geschikt voor: Palm OS 3.0 en hoger (ook OS5)
  • Bestandsgrootte: 390kB

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android