Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Chess Tiger: Een zeer sterke schaakpartner

Door Martin van der Hidde Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 februari 2002





















Schakers in het bezit van een Palm-computer mogen zich gelukkig prijzen: in korte tijd zijn schaakprogramma's voor het Palm OS geëvolueerd van beginners- tot hoofdklasseniveau. ChessGenius behoorde tot een van de meest geduchte programma's. Chess Tiger, sinds mei vorig jaar verkrijgbaar, is een ander sterke opponent. De maker van Chess Tiger, Christoph Théron, is een bekende in de schaakwereld. Zijn schaakprogramma Chess Tiger voor de PC is een van de sterkste op het Windows platform.
Hoe is dat met de Palmversie?

Spelinstellingen en schaakengine


Er zijn verschillende parameters welke aangepast kunnen worden om de gewenste partijinstelling te verkrijgen. Ik was blij verrast met het grote aantal instellingen. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met een PC versie!

Er zijn een aantal Trainer levels (screenshot 1 & 2), ideaal voor de (startende) schaker die zijn of haar spel wil verbeteren. Een andere instelling, Ply depth (1 ply is een halve zet), bepaalt het aantal zetten dat Chess Tiger vooruit kijkt. De maximale diepte is 40 ply.
In Time per move geef je de maximale bedenktijd voor Chess Tiger per zet aan. Deze parameter loopt van 'instant' tot 3 minuten.
De optie Game in laat de maximum tijd voor 1 partij instellen. Je kunt een blitz partij (1 minuut) met deze instelling spelen, maar ook een serieuze partij (2 uur).
Met mijn favoriete Time controls (screenshot 3), is het mogelijk volgens officiele toernooiregels te spelen.     Het aantal instellingen is geweldig! Geen ander schaakprogramma heeft zo'n hoeveelheid mogelijkheden. Ik vergeet bijna Infinite, waar Chess Tiger blijft denken tot je hem onderbreekt. Ondanks al deze instellingen mis ik de zogenaamde Fischerklok waar je een hoeveelheid tijd per zet er bij krijgt. De auteur heeft toegezegd dit in een toekomstige versie in te bouwen. Een Mate in x, oftewel 'Schaakmat in x-aantal zetten' level is niet aanwezig. Dat deze optie niet echt gemist wordt, lees je verderop in dit review.

De chessengine (screenshot 4), de mate waarin bepaald wordt hoe goed het programma schaakt, kent 4 standen: van Normal tot Gambit Suicidal, welke het programma minder of meer agressief laten schaken. In hetzelfde scherm kun je het gebruik van een openingsboek aan zetten. Ook de Anti-human mode kan hier geactiveerd worden. Met deze instelling zal Chess Tiger gesloten stellingen ontwijken. Als je het denkproces van Chess Tiger wilt volgen kun je hier Full of First move kiezen. Wil je niets van het denkproces zien, kies dan None.

Het bord en andere opties


Het schaakbord kan op verschillende manieren weergegeven worden. Het grootste bord beslaat het hele Palm-scherm. Een van de kleinere borden heeft, naast informatie over de beste voortzetting, een aantal knoppen om snel bepaalde functionaliteit te benaderen. Handig is de optie om met behulp van de Find button tussen verschillende schaakborden te switchen.
Deze optie kan in de General options aangepast worden. Een andere feature, specific auto time off kan hier ook ingesteld worden. Met deze optie heb je geen extra software als 'Always On' nodig om te voorkomen dat de Palm uit gaat. Geluid en de zetanimatie zijn twee andere parameters die in de General options ingesteld worden. 

Als je ontevreden bent over het uiterlijk van Chess Tiger, kun je met Colors and styles alle kanten op. Het aantal instellingen lijkt oneindig, dus er is voor elk wat wils. Ook met de monochroom gebruikers is rekening gehouden: er is een aparte skin voor dit schermtype.
Een partijstand opzetten met Chess Tiger is kinderspel, je sleept de stukken van en naar het bord. Wanneer je klaar bent vraagt het programma additionele informatie over de rokade en je kunt beginnen. Na wat spelen met deze mogelijkheid bleek dat Chess Tiger geen twee koningen van dezelfde kleur accepteert, maar wel bijvoorbeeld elf torens van één kleur. Dit laatste kan handig zijn met bepaalde studies. Let er wel op dat Chess Tiger geen rekening houd met de mogelijkheid van en passant slaan bij het opzetten van een partijstand.      

Game on!


Je kunt tegen Chess Tiger zelf, of een menselijke tegenstander spelen (dit laatste zal niet vaak gebeuren vermoed ik). Na het instellen van het level en de engine kun je beginnen. Mocht je een stomme zet doen (tsja, we zijn maar mensen!) kun je deze weer terugnemen door de letter T te schrijven. Ook is het mogelijk om het bord om te draaien en met zwart te spelen? Je kunt Chess Tiger ook om hints vragen mocht je er geen gat meer in zien.
Reeds gespeelde of opgezette partijen kun je bewaren, ze worden dan als een memo opgeslagen. Dit gebeurt in het PGN-formaat, zodat het in bijna elk desktop schaakprogramma of in het eerder besproken ingelezen kan worden. Ook het importeren van partijen kan op deze manier tot stand gebracht worden. Wat Tiger ten opzichte van ChessGenius (v1.4) ontbeert, is de mogelijkheid om via IR met anderen te spelen.

Dit programma speelt sterk! Aangezien het hashingtables gebruikt en een sterke engine heeft ligt de ELO van Chess Tiger zeer waarschijnlijk boven de 2000! De ELO is wel afhankelijk van de processor in je Palm, maar is nog wel iets op te krikken met bijvoorbeeld Afterburner. Uit een tweekamp tussen ChessGenius en ChessTiger is gebleken dat de laatste een hogere speelsterkte heeft, 100 ELO punten om precies te zijn. Het verslag van deze tweekamp is ook online te lezen.
Een van mijn eigen ervaringen: Ik voerde de stelling hiernaast (screenshot 10) in beide programma's in. In 27 seconden vond Chess Tiger het mat (in 7 zetten!) op mijn Visor Prism. ChessGenius heb ik gestopt nadat het programma na één uur denken nog steeds geen oplossing had. Een Mate in x functie in Chess Tiger is dus niet nodig.

Toekomst


In het Duitse blad Palmtop las ik dat een eindspel bibliotheek tot de mogelijkheden gaat behoren in de toekomst. Deze zou dan op een geheugenkaartje moeten verschijnen. Verder komt er in een nabije update een 'permanent brein', zodat er ook in de tijd van de tegenstander doorgerekend wordt. Dit zal de speelsterkte verder verhogen. Zoals ik hierboven vermeldde heeft de auteur toegezegd ook een Fischer klok in te bouwen.

Laadtijd


Documentatie wordt helaas niet meegeleverd, maar op de homepage is wel een duidelijke FAQ te raadplegen. Het programma werkt verder redelijk intuïtief.
Chess Tiger is ook te spelen vanaf een geheugen- of uitbreidingskaart, mits de openingsbibliotheek in RAM staat. Het laden van Chess Tiger duurt relatief lang. Dit ligt onder andere aan het laden van de hashingtables en de vele instellingen die mogelijk zijn.

Conclusie


Chess Tiger is een sterk schaakprogramma waarin een hoop zaken naar eigen wens zijn in te stellen. Als beginner kun je Tiger aanpassen naar je eigen niveau, en bijstellen naarmate je beter gaat spelen. Ervaren schakers kunnen dit programma als analysehulp gebruiken wanneer ze onderweg zijn, maar ook gewoon een potje schaak spelen.
Op mijn Visor zijn Chess Tiger en PocketChess Deluxe het ideale combo. Ik loop nu rond met een schaakdatabase (op mijn Memplug adapter) en een sterk schaakprogramma. Kon ik nu maar de engine van Chess Tiger in Pocket Chess De Luxe gebruiken.... Behalve dit heb ik weinig extra wensen.
Het wachten is nu op een tegenzet van ChessGenius! Voor dit moment is Chess Tiger het beste schaakprogramma voor de Palm.

Verbeterbaar


  • geen handleiding
  • spelen via infrarood niet mogelijk

Voordelen


  • sterke engine
  • veel levels en instellingen
  • intuïtieve bediening

Gegevens van Chess Tiger

  • Producent: Chess Tiger
  • Prijs: USD $24,95 (Euro €26,95)
  • Geteste versie: 14.7
  • Geschikt voor: PalmOS 3.0 en hoger

Schaaklinks

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android