Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: WordSmith

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 12 januari 2001











BlueNomad heeft recent WordSmith uitgebracht. Het bedrijf BlueNomad is van de befaamde Alexander Hinds, de maker van een van de noodzakelijke programma's van het eerste uur: BackupBuddy. Dat schept hoge verwachtingen voor WordSmith. WordSmith is een programma dat het mogelijk maakt Microsoft Word documenten te bekijken en te wijzigen op de Palm. Er zijn meer programma's die dit kunnen (zie bijvoorbeeld Desktop Pro), maar de mogelijkheden van WordSmith hebben indruk op mij gemaakt. WordSmith bestaat uit een palm-applicatie in combinatie met een desktop-programma. WordSmith is er voor Windows, MacOS en zelfs voor het Linux-platform. De integratie met MS Word geldt natuurlijk alleen voor de Windows-versie. Voor de overige platforms wordt een doc-converter bijgeleverd. Dit review betreft de Windows-versie.

Installatie


De Windows-versie dient geïnstalleerd te worden met een setup-programma. Erg netjes dus. De gebruiker kan tijdens de installatie kiezen of de integratie met MS Word geïnstalleerd dient te worden. Na synchronisatie wordt de WordSmith-applicatie op de Palm geïnstalleerd en kan meteen gewerkt worden met het programma.Je mag dit programma tweehonderd keer uitproberen, wil je het hierna nog gebruiken, dan dien je het te kopen voor $39.95 (nu in de aanbieding voor $29.95).

Integratie met Memopad


Wat meteen opvalt is dat Wordsmith geïntegreerd werkt met de standaardapplicatie Memopad. In Wordsmith is het mogelijk je memo's te bekijken en te wijzigen. Bij voorgaande doc-viewers/editors, heb ik deze feature altijd gemist: bravo! Het is zelfs mogelijk om de opmaakmogelijkheden die men heeft voor MS Word-documenten toe te passen op de memo's. Vetgedrukt, onderstreept, groot font, het is allemaal mogelijk. Let wel, dat als je dan het memo weer bekijkt met Memopad, dat deze opmaak tussen de tekst verschijnt. Jammer is dat deze opmaak geen standaard is, bijvoorbeeld html. Vetgedrukt wordt aangegeven met "dit is vet" en onderstreept met "onderstreept", maar font-grootten worden aangegeven met " middelgroot font" "groot font".
Een andere goede feature: de memo's kunnen omgezet worden naar docs. Hierom is bovenstaande geen bezwaar. Visa versa, conversie van doc naar memo, is niet mogelijk.

Docs viewer


Het doc-formaat is een uitvinding van Rick Bram en bestaat al sinds 1997. Doc is de standaard geworden om grote tekstbestanden uit te wisselen op de Palm. Op memoware (www.memoware.com) kan je allerlei documenten downloaden in doc-formaat. Deze doc-bestanden kunnen bekeken worden binnen het WordSmith-programmaatje. Wijzigen is ook mogelijk en zodra je opmaak gaat toevoegen, waarschuwt WordSmith dat dit betekent dat het in Wordsmith-formaat opgeslagen dient te worden. Erg netjes. Indien een doc-bestand naar WordSmith-formaat is geconverteerd, is het tekstbestand logischerwijs niet meer zichtbaar in andere doc-viewers.
Met WordSmith in 'view' modus is het mogelijk op verschillende handige manieren door het document te scrollen. Hierin verschilt WordSmith niet van andere doc-viewers. Minpunt is dat er geen bookmarks ondersteund worden, maar dat komt in de volgende release goed, zo belooft Blue Nomad ons.

Wordsmith-editor


De editor kent heel wat features. Vetgedrukt, onderstreept, alinea's uitlijnen, fontgrootte veranderen en natuurlijk tekst wijzigen. Het is een volwassen editor op de Palm. De handleiding van WordSmith telt maar liefst zestig pagina's en gaat uitgebreid in op alle features van het menu. Lees de handleiding als je WordSmith hebt! Heel doordacht is dat WordSmith erg fijn werkt met het populaire Stowaway-keyboard en het GoType-keyboard. Overal zijn shortcuts voor: ctrl-b is vetgedrukt maken, ctrl-c is kopieren, ctrl-v is plakken, enzovoorts.

Integratie met MS Word


Indien je hiervoor bij installatie gekozen hebt, verschijnt er een WordSmith-menu in de menubalk van MS Word (zie plaatje hierboven). Deze kent twee menu-items: "Add" en "Open". Met "Add" geef je te kennen dat je het document op je Palm wilt zetten, met "Open" kan je de Wordsmith-documenten openen die op je Palm staan. Vrij recht-toe-recht-aan. Het uitwisselen van MS Word documenten met de Palm wordt wel erg gemakkelijk gemaakt door WordSmith.

Afsluitend


Het zal duidelijk zijn dat ik erg positief ben over WordSmith. Er ontbreken vast nog enige features, maar daar maak ik me geen zorgen over. Aangekondigd is al dat tabellen en bookmarks in de volgende release ondersteund zullen worden. De reputatie van Alexander Hinds in aanmerking nemende, ben ik ervan overtuigd dat het nu al goede product alleen maar beter zal worden. De mogelijkheden van WordSmith zijn groot, en worden goed uitgelegd in de zestig pagina tellende handleiding. Een groot pluspunt is dat WordSmith drie applicaties ineen is: doc-viewer, geavanceerde memo-applicatie en (rtf)-editor. Een ieder die de behoefte heeft onderweg word-documenten met formattering te kunnen lezen en of wijzigen op de Palm, zou dit programma zeker in overweging moeten nemen.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android