Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

FAQ: Wat is een Palm handheld of smartphone?

Door Gazpacho Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 18 februari 2007

Deze pagina bevat nuttige basiskennis voor iedereen die overweegt een Palm (of ander type PDA of Smartphone) te kopen.

Wat is een Palm?

Een Palm is een computer die in je handpalm past. Andere benamingen zijn: handheld, organizer, palmtop of Personal Digital Assistant (PDA). In principe slaat een Palm op een apparaat van het merk 'Palm', maar het wordt ook wel als algemene benaming gebruikt voor een kleine draagbare computer.

Het besturingssysteem van een Palm is het PalmOS (Palm Operating System), alhoewel je tegenwoordig ook Palms hebt die op Windows Mobile draaien. Wanneer de Palm ook telefoonfuncties heeft en je ermee kunt bellen, dan wordt het een smartphone genoemd. De smartphone-lijn van Palm heet Treo.

Een Palm heeft een aanraakgevoelig scherm, die je met een meegeleverd pennetje (stylus) bedient. Met de stylus kun je ook tekst invoeren op het scherm. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via handschriftherkenning (Graffiti), via een toetsenbordje op het scherm, of via een los toetsenbordje.

Vaak hebben de duurdere Palms een vorm van draadloze communicatie aan boord. In de Treo Smartphone is altijd GSM/GPRS aanwezig, waarmee je mobiel kunt bellen en internetten. Bluetooth wordt gebruikt om de Palm contact te laten maken met andere apparaten, zoals een Bluetooth headset voor de Treo of een GSM, om via GPRS ermee op het internet te gaan. Wifi is een communicatiemethode voor draadloos internet. Hiermee kun je via Wifi routers of Wifi Hotspots het internet op.

Bij sommige modellen wordt een bureauhouder (cradle) meegeleverd, die via een USB connector met de PC wordt verbonden.

Wat kun je met een Palm doen?

Met een Palm kun je bijna alles doen wat een normale PC ook mogelijk is: tekstverwerken, databases en spreadsheets maken, surfen op internet, e-mailen, chatten, foto's bewerken en op de meeste modellen zelfs muziek beluisteren en videofilmpjes afspelen.

Wel moet je rekening houden met een aantal beperkingen. Het scherm van de Palm is kleiner dan een PC-beeldscherm, de processorsnelheid is lager en ook de hoeveelheid intern geheugen is lager. Pas je verwachtingen daarop aan: de prestaties van een Palm zijn duidelijk lager dan die van een desktop PC. Maar ondanks die beperkingen kun je er toch verbazingwekkend veel mee doen, en de ontwikkelingen staan absoluut niet stil.

Is een Palm een volwaardige computer?

Nee, door de zojuist genoemde beperkingen kunt je een Palm beter beschouwen als een aanvulling op je desktopcomputer. Je kunt op een Palm allerlei informatie op een handzame manier meenemen. Met één druk op de knop wissel je afspraken, e-mail, databases, tekstdocumenten en dergelijke uit met je desktop PC.

Weinig mensen zullen op een Palm een uitgebreid document schrijven of een boekhouding opstellen. Dat kun je nog steeds het beste op een desktop PC doen. Informatie meenemen en snel even iets aanpassen of toevoegen, daarvoor is de Palm wel geschikt.

Natuurlijk kun je voor het meenemen van informatie ook gebruik maken van een laptop, maar die heb je niet altijd bij je als je naar een vergadering gaat. Bovendien past een laptop niet in je handtas of borstzakje.

Welke PDA's zijn er verder nog?

PDA's worden meestal ingedeeld naar besturingssysteem. De markt is voor het grootste deel in handen van de drie populairste besturingssystemen:
  • PalmOS
  • Windows Mobile (draaiend op een PocketPC)
  • Symbian (met subversies: UIQ, Series 60 etc.)

Windows Mobile wordt ontwikkeld door Microsoft en is gebaseerd op Windows, het besturingssyteem dat je ook op je desktop PC aantreft. Vroeger heette dit besturingssysteem Windows CE. De huidige generatie Pocket PC's wordt op de markt gebracht door onder andere HP, Qtek, HTC, en nog een boel andere fabrikanten. De apparaten zijn sterk in integratie in een Microsoft-bedrijfsomgeving, maar hebben als nadeel dat ze niet erg zuinig omgaan met geheugenruimte, processorkracht en batterijverbruik. Dit is de reden waarom een Windows Mobile PocketPC vaak voor het uitvoeren van dezelfde taak meer intern geheugen en een snellere processor nodig heeft dan een Palm.

Symbian, vroeger bekend als EPOC, is vooral bekend van de 'mainstream' telefoonfabrikanten zoals Nokia (N-serie) en Sony Ericsson (P-serie). Tegenwoordig heeft Symbian het grootste marktaandeel in handen.

Wat is de filosofie achter Palm?

Twee belangrijke uitgangspunten van Palm zijn: eenvoud en intuïtieve bediening. Zelfs als je nooit met een computer hebt gewerkt, krijg je de basisbeginselen snel onder de knie.

Een ander kenmerk is uitbreidbaarheid: de apparaten zijn allemaal voorzien van de standaard organizerfuncties: agenda, adresboek, takenlijst en notitieblok. Deze functies kun je naar eigen wens verder uitbreiden (klik hier voor een overzicht van functies). Dit maakt het het apparaat niet nodeloos ingewikkeld en voorkomt dat er geheugenruimte bezet wordt gehouden voor functies die je toch nooit gebruikt.

Is een Palm beter dan een andere PDA?

Welnee! Welke PDA het beste bij je past is helemaal afhankelijk van jouw wensen. Er is momenteel zoveel keuze in apparaten, dat iedereen wel iets kan vinden dat aan zijn of haar eisen voldoet. Wil je multimedia-functies, dan kun je zowel bij Palm (met PalmOS) als bij de HP iPAQ, HTC, Qtek, Mio (met Windows Mobile) of bijvoorbeeld de Sony-Ericsson P910 of Nokia N-series (met Symbian-besturingssysteem) terecht.

De makers van deze website zijn, zoals je had kunnen verwachten, hartstochtelijk liefhebber van PalmOS handhelds. Maar dat betekent niet dat wij elk ander type PDA bij voorbaat veroordelen. We zullen er alleen geen aandacht aan besteden op onze website, omdat daarvoor al een andere uitstekende website bestaat: onze 'buren' van Pocketinfo.

Relevante links

Als je dit een handige FAQ vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Terug naar het FAQ-overzicht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android