Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums
Grote databases op SD/MMC-kaart gebruiken
Door Susan Krieger (susan@palmclub.nl), bijgewerkt door Bram (mail)
Publicatie datum: 26-7-2001, laatste wijziging 5 november 2004.

Geheugen heb je nooit genoeg. Dat is niet alleen zo op een pc (een harddisk van 120GB volkrijgen is zo moeilijk niet), maar ook op een Palm. Daarbij komt dat door de interne datastructuur van het PalmOS het aantal type bestanden dat in het RAM gezet kan worden beperkt is. Voor andere bestanden, zoals MP3, biedt een geheugenkaart, al dan niet geïntegreerd, de enige uitkomst. Maar juist de manier waarop het PalmOS intern met het geheugen omgaat blijkt het gebruik van geheugenkaarten te bemoeilijken. Gelukkig kunnen steeds meer programma's werken met databases op een geheugenkaart, maar soms blijft het tobben. Gelukkig zijn er enkele programma's die uitkomst bieden.

Voordat we starten: in CityMaps alleen de kaart van Purmerend is aanwezig...
Verplaats met FileZ alle databases naar aparte folders op het SD-kaartje
'Map' de folder naar de kaart van Muiden met MSMount
En nu hebben we naast de kaart van Purmerend ook die van Muiden in Citymaps!
 
ZLauncher: een uitgebreid pakket
Wie heeft het nodig?
De hier besproken tips zijn nuttig voor Sony CLIÉ-gebruikers (memory sticks (pro)) en Palm/palmOne gebruikers met een geheugenkaartslot (SD/MMC). Voor TRGPro-gebruikers (Compact Flash) zijn er andere handigheidjes beschikbaar als AutoCF (zie TRGPro review). Visor-gebruikers (Springboards) mogen zich gelukkig prijzen, zij kennen dit probleem niet. (zie ook 'externe geheugenkaartjes').

Wat heb je nodig?
De programmaatjes die ik hier beschrijf werken allemaal goed samen met CLIÉ's en Palms met geheugenkaartslot. Uitzondering is MSMount: voorlopig werkt dat alleen op OS4 apparaten.

  1. PowerRun
  2. ZLauncher
  3. FileZ
  4. MSMount (alleen OS4)

PowerRun
Een applicatie met PowerRun naar een geheugenkaart verplaatsen gaat erg makkelijk. PowerRun zorgt er ook voor dat bijbehorende databases worden verplaatst. Wanneer je een applicatie met PowerRun opstart wordt de applicatie met bijbehorende databases van het geheugenkaartje naar het werkgeheugen gekopieerd, vervolgens werk je met de applicatie alsof er niets aan de hand is, en na afloop kopieert hij alles weer terug naar je geheugenkaart. PowerRun is een ideale oplossing voor kleinere programma's en ook voor programma's die je niet zo vaak gebruikt.

PowerRun: alle programma's op het kaartje, met de opstarttijden

De kopieerslag kost wat tijd, opstarten van een applicatie van zo'n 200 kB neemt ongeveer zes seconden in beslag op een Palm m515. Op een Tungsten|C is dit nog maar 1 seconde. PowerRun geeft zelf ook per applicatie aan hoelang het opstarten zal duren. Als je de applicatie niet dagelijks gebruikt, is een paar seconden acceptabel. Een programma dat je wel dagelijks gebruikt, zoals Agendus, blijf je liever in je RAM geheugen houden. Ook voor programma's met grote databases (routeplanners, e-books, etc...) is PowerRun geen oplossing. Je kunt de programma's wel 'opbergen' op de kaart, maar bij het opstarten van zulke applicaties loopt je Palm vast. Dit is omdat alle bij het programma horende databases ingeladen worden, en dat kan het werkgeheugen van de Palm niet aan. Gebruik PowerRun niet voor zulke applicaties met grote databases.

Ook moet je PowerRun niet gebruiken voor applicaties als AvantGo en Documents to Go, daar de conduit niet meer correct werkt tijdens het synchroniseren. Geen enkele conduit kan gestart worden vanaf een geheugenkaart. Sommige conduits, zoals die van AvantGo, bieden de mogelijkheid om de data naar een geheugenkaart te kopieren.

FileZ
Een goede hulp bij het gebruik van geheugenkaartjes is FileZ. Hiermee kun je makkelijk selectief bestanden beheren, vergelijkbaar met de Windows Verkenner op een PC. Met FileZ kan je folders aanmaken op het externe kaartje en zo makkelijk bestanden heen- en weer kopiëren van het interne geheugen naar je kaartje, zodat alleen de bestanden die je nodig hebt op het interne geheugen staan.

Zo kun je CityMaps met minimaal één stadskaart in het interne geheugen kopiëren, en de kaarten van andere steden naar zelf te definiëren folders verplaatsen op het kaartje. Je installeert bijvoorbeeld Purmerend op het interne geheugen en de rest, Amstelveen, Haarlem, Hilversum, Muiden, enzovoorts verplaats je naar het kaartje in aparte folders. Al die folders zelf aanmaken met FileZ en de juiste bestanden verplaatsen is een nogal tijdrovend klusje. Bovendien bestaan die grotere databases vaak uit meerdere bestanden. Tip: gebruik een externe MMC/SD-kaartlezer op de desktop. Daarmee kan het veel sneller werken.

ZLauncher
ZLauncher is een complete launcher die de standaardlauncher vervangt. Voordeel hiervan is dat je een heleboel meer mogelijkheden hebt. Één van die mogelijkheden is het snel en eenvoudig kopieren van een programma naar een geheugenkaart. Dit werkt op exact dezelfde manier als bij PowerRun, maar werkt makkelijker wanneer je toch al ZLauncher gebruikt. Door lang op een icoon te klikken kun je kiezen voor 'Move to card' of 'Move to RAM'. Minpunt ten opzichte van PowerRun is dat je niet vantevoren ziet hoelang het opstarten zal duren.
Een ander voordeel van ZLauncher is dat het voorzien is van FileZ functionaliteit. Deze ingebouwde filemanager werkt zelfs iets beter, omdat deze ook hele mappen kan kopieren en verplaatsen, iets wat FileZ niet kan.

MSMount
Bovengenoemde oplossingen zijn niet de elegantste. Met het laatste programmaatje dat ik hier bespreek, MSMount,  kun je een folder op het kaartje 'mappen' naar het interne geheugen. Met dit programmaatje is het niet meer nodig om de gewenste folder terug te kopiëren; dat scheelt alweer flink wat stappen. En bovendien is het een snelle oplossing! Om terug te komen op bovengenoemd voorbeeld: Map met MSMount bijvoorbeeld naar de kaart van Muiden, en je kunt in Citymaps zonder enige problemen Muiden selecteren. Het grote nadeel is dat het alleen onder OS4 werkt. Een OS5 versie zou in de maak zijn, maar daarvan is al een tijd niets meer over gehoord. Let op: MSMount kun je na installatie alleen via de Palm 'Preferences' opstarten, niet via de launcher!

Conclusie
Mijn algemene recept voor optimaal gebruik van een extern geheugenkaartje:

  • Wanneer je ZLauncher een fijne launcher vindt, lekker blijven gebruiken.
  • Gebruik je geen ZLauncher, gebruik dan PowerRun in combinatie met FileZ.
  • Onder OS4 werkt MSMount erg lekker.
  • Verplaatst geen programma's met Conduit (Avantgo, DocumentsToGo) naar het extern geheugen.
  • Een geheugenkaartlezer werkt altijd het prettigst voor het kopieren van veel bestanden en mappen.
  • Kijk, voordat je een programma verplaatst, of hij zijn databases direct van geheugenkaart kan openen.

Vragen of opmerkingen? Graag via het Palmclub-forum!

Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Laatst gewijzigd:     Printvriendelijke versie